Mânâ âleminin önde gelenlerinden. Karaca Ahmed Sultan, Horasan Türk beylerinden birinin oğludur. Hayatı hakkında kaynaklarda fazla bilgi yoktur.
Karaca Ahmed Sultan'ın yedi yerde makamı olduğu söylenir. Aydın, Manisa, İstanbul, Sivrihisar ve başka yerlerde...
Bir devlet büyüğünün gözlerindeki hastalığı iyi etmesi üzerine, atına binip dolaştığı sınırın içinde kalan yeri kendisine bağışlamışlar ve dergâhını bu yerde kurmuştur.
Taşköprüzade, kendisini Orhan Gazi dönemi büyükleri arasında sayar. Tarihçi Gelibolulu Ali, Karaca Ahmed hakkında: "Ol tarihte Rum erenlerinin şöhretli kutbu Karaca Ahmed Sultan idi, çağında elli yedi bin müridi onun emri altında idi" der.
Karaca Ahmed Sultan'ın ruh hastalıkları hekimi olduğu konusunda şu ilâhî halk arasında söylenir:
Karaca Ahmed ulu veli Akıllanır gelen deli. Karşısında Hayran Balı Sultan Karaca Ahmed Sultan. Eşrefoğlu kâmil insan.
Karaca Ahmed türbesini Kânûnî Sultan Süleyman'ın hanımı Gülsem Hatun yaptırmıştır. Gülsem Hatun, bir gece rüyâsında Karaca Ahmed'i görmüş. Sultandan, o güne kadar üzeri açık olan türbesine bir tavan yaptırmasını istemiş. Gülsem Hatun sabahleyin uyanınca doğru Üsküdar'a gitmiş, türbenin yapılması için ilgililere emir vermiş. Zaman geçtikçe bu türbenin etrafında büyük bir mezarlık meydana gelmiştir. Şimdi türbede Karaca Ahmed Sultan'ın sancağı, deve tüyünden örülmüş hırkası ve tesbihleri bulunmaktadır.
Türbenin giriş kapısı üzerinde şu kitabe vardır:
Ravzai feyzi fütûh Karaca Ahmed'dir, Gel erenler oku bir fatiha kıl istimdâd. Eyledi zevcesi Fehmiye hanım ruhu içün, Matbahı âmire memuru Ziya bey bünyâd. 1283